Siirry sisältöön

Sosiaalisen kestävyyden vahvistaminen 

”Huono-osaisuus Suomessa” -karttapalvelu kokoaa vertailutietoa eri alueiden asukkaiden hyvinvoinnista ja huono-osaisuudesta.

Vapaaehtoistyötä kuvaava kuvituskuva, käsiä ja ruokalajittelua. Diakin kuvituskuva.

Mitä?

DiakHubin kehittämä ”Huono-osaisuus Suomessa” -karttapalvelu kokoaa vertailutietoa eri alueiden asukkaiden hyvinvoinnista ja huono-osaisuudesta. Interaktiivinen karttapalvelu mahdollistaa erilaisten hyvinvointiin liittyvien muuttujien tarkastelun alueittain. Näitä muuttujia ovat esimerkiksi pitkäaikais- tai nuorisotyöttömien osuus, alkoholikuolleisuus, pienituloisuusaste sekä itsensä yksinäiseksi kokevien osuus. Palvelu antaa vertailutietoa alueista postinumero-, kunta- ja hyvinvointialuekohtaisesti. 

Karttapalvelun avulla on mahdollista perehtyä myös huono-osaisuuden sosiaalisiin seurauksiin sekä huono-osaisuuden vähentämisen taloudellisiin vaikutuksiin.  

Hyödyt

Palvelu auttaa ymmärtämään alueiden välisiä eroja ja suuntaamaan palveluita tehokkaammin alueiden tarpeiden mukaisesti. Käyttäjä saa kokonaisvaltaisen kuvan eri alueiden tilanteesta useiden eri muuttujien avulla. Palvelu lisää ymmärrystä huono-osaisuuden sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista sekä havainnollistaa mahdollisuuksia hyvinvointierojen vähentämiseksi. 

Kenelle? 

Karttapalvelu on suunnattu kaikille alueellista kehittämistyötä tekeville suunnittelijoille ja hankkeille. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi hyvinvointisuunnitelmien ja -kertomusten laadinnassa. 

Kartan indikaattorien taustalla on perusteellinen tutkimus- ja kehitystyö. DiakHubin karttapalvelu onkin saanut valtakunnallista mediahuomiota eriarvoisuuden havainnollistajana. Karttapalvelu sijoittui jaetulle toiselle sijalle Tilastokeskuksen Datamenestyjät-kilpailuissa syksyllä 2021. 

Ajankohtaista

 Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu (HOS) on valittu Vuoden digiteko 2024 -kilpailun finalistien joukkoon. 

Kilpailussa on kolme sarjaa, joista valitaan tuomariston toimesta finalistit ja sekä yleisöäänestyksellä voittajat. Kilpailussa on kolme kategoriaa: yksityinen, julkishallinto sekä startup & PK-yritykset. Voittajat palkitaan finalistien joukosta Atea Focuksessa 9.10.2024. Lue lisää täältä(siirryt toiseen palveluun).

Tarjoamme myös koulutusta ja tukea karttapalvelun käyttöönottoon sekä tulosten tulkintaan ja jatkotoimenpiteisiin.