Siirry sisältöön

“Maailman onnellisimmassa maassa nuorten onnellisuus on vain kohtuullisella tasolla” 

Diakonia-​ammattikorkeakoulun innovaatiokeskittymä DiakHub on julkaissut tuoreen ZekkiSuomi-​tilannekuvan, joka tarjoaa katsauksen suomalaisten nuorten hyvinvointiin. Tilannekuva, joka perustuu Zekki.fi-verkkosivustolta kerättyihin tietoihin, osoittaa, että nuorten hyvinvointi on pysynyt pääosin vakaana viime syksyyn verrattuna. Tilannekuva korostaa kuitenkin tarvetta jatkuvalle tuelle erityisesti nuorten itsetunnon ja elämänhaasteiden voittamisen alueilla. 

Nuorten jalat kuvattu.

ZekkiSuomi-tilannekuva kattaa ajanjakson syksystä 2023 kevääseen 2024, ja se pohjautuu 6 040 nuoren vastaukseen. Vastaajat olivat iältään 15–25-vuotiaita, ja aineistoa on kerätty kattavasti kaikilta Suomen hyvinvointialueilta. 

Huomaa hyvä nuoressa  

Tilannekuvassa ei ole suuria muutoksia viime vuoden syksyyn verrattuna, toteavat DiakHubin erityisasiantuntija Reija Paananen ja tutkija Sakari Kainulainen.  

– Hyvät perhe ja ystävyyssuhteet tuottavat nuorille hyvinvointia. Maailman onnellisimmassa maassa nuorten onnellisuus on kuitenkin vain kohtuullisella tasolla, Paananen sanoo. 

Paanasen mukaan nuorten itsetuntoa ja resilienssiä on syytä vahvistaa. 

– Jokainen voi auttaa nuoria kohtaamalla heidät aidosti, arvostavasti ja kysymällä, miten heillä menee. On tärkeää kuunnella, huomata heidän vahvuutensa ja kannustaa eteenpäin. 

Kainulainen korostaa, että vähemmistöihin kuuluvat nuoret, esimerkiksi muunsukupuolisiksi itsensä ilmoittaneet, tarvitsevat erityisesti kokemuksia kuulumisesta ja hyväksytyksi tulemisesta sekä tavallista enemmän tukea ja kannustusta. 

Keskeiset huomiot ZekkiSuomi-tilannekuvasta: 

ZekkiSuomi -​tilannekuva nuorten tuen tarpeiden ilmapuntarina  

ZekkiSuomi-​tilannekuva tarjoaa ajantasaista tietoa nuorten hyvinvoinnista ja tuen tarpeista. Zekki.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)-​digipalvelu, joka on kansallisesti ja kansainvälisesti palkittu sosiaalinen innovaatio, kerää nuorilta itsearvioita ja yhdistää heidät tukipalveluihin.   

DiakHub suosittelee ZekkiSuomi-​tilannekuvan käyttöä nuorten tuen tarpeiden ilmapuntarina. ZekkiSuomi antaa yleisellä tasolla tiedon, mihin nuorten palveluissa työskentelevien tulisi kiinnittää huomiota. Sen perusteella voi hyvin tehdä toimenpiteitä, jotka perustuvat tutkimustietoon.  Tilannekuva julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. 

– Vielä tarkemman ajantasaisen alueellisen tilannekuvan saamiseksi DiakHub tarjoaa ZekkiPro-​järjestelmää ja asiantuntija-​analyysiä. ZekkiPro antaa kattavan ja ajantasaisen kuvan organisaation omien viiteryhmien hyvinvoinnista, jonka pohjalta voidaan tehdä vaikuttavia toimenpiteitä ja päätöksiä, Paananen ja Kainulainen kertovat.  

Lisätietoja: